1878-ban elkészült egy jobb minőségű boltozat, megelőzendő egy későbbi tragédiát.

A Tabán állapotának romlása csak fokozódott az 1880-as filoxéra járvánnyal, mely a szőlőket elpusztította. A használaton kívüli présházakból is nyomortanyák lettek. Ezek között a körülmények között nagy tett volt 1901-1902 között a Gellérthegy támfalának megerősítése, és az Erzsébet híd 1903-as átadása.

A századfordulós Tabán azonban minden hátránya ellenére, különös hatással volt a Budapestiekre. Afféle vigalmi negyeddé vált, a maga hangulatos kiskocsmáival, és mediterrán hangulatával. Ami Bécsnek a Grinzing, az Budapestnek a Tabán volt. Sok költő, író és híresség megfordult itt, és egyfajta turisztikai látványosság is volt. Esténként szerelmespárok lepték el a gyér világítású környéket. A vendéglátás régi hagyományokra nyúlt vissza, hiszen kereskedelmi központként már korábban is föl kellett készülni emberek ellátására és elszállásolására. Ekkor azonban már nem annyira a fogadók, hanem a kisvendéglők virágoztak. Ezek közül néhány komoly hírnévre tett szert (pl.: Három Csőrű Kacsa, Három Majom, Kakuk Vendéglő) A Horvát-kertben működött a Budai Nyári Színkör, a Vérmezőn pedig lovaspóló meccseket játszottak. Mindezek ellenére a Tabán nagy része mégiscsak nyomorúságos és mocskos volt. Történtek kisebb-nagyobb fejlesztések de az igazán nagy lépésre a Fővárosi Közmunkák Tanácsa csak 1933-ban szánta el magát: bontani kell. Óriási tiltakozási hullám indult el. Sokan féltették a Tabán egyedülálló hangulatát. De hiába minden ellenvetés, a Tabán nagy részét lebontották.

A főváros Fürdő-paradicsomot akart létrehozni a lebontott városrészben, elegáns szállodákat és új fürdőkomplexumokat építve. Ám a II. világháború közbejöttével ez csak álom maradt. A háború a még megmaradt épületek nagy részét is elpusztította. A görögkeleti templom súlyosan megsérült. Ezt 1949-ben főként politikai okokból azután le is bontották. A Tabán egy részét beépítették, egy részéből pedig park lett, amely később könnyűzenei koncertek helyszíneként vált ismertté.

vissza6/11tova